viernes, 4 de junio de 2010

Desvetlat per què la talidomida causa malformacions. Por Miguel Vargas*



DESVETLAT PER QUÈ LA TALIDOMIDA CAUSA MALFORMACIONS




Fa poques setmanes que s’han desvetlat els treballs de recerca d’un grup de científics que investiguen sobre el fàrmac que danya una proteïna clau per al desenvolupament de les extremitats. La talidomida va deixar de vendre's a embarassades fa quasi 50 anys a causa de les malformacions que causava en els seus nounats, però fins a ara, ningú sabia com ho provocava.

Un equip de recerca del Japó desvetla el passat divendres a la Science el mecanisme que usa este producte per a anul·lar el creixement de l'embrió i explica com evitar el seu efecte. La talidomida ataca a la “cereblon” [en anglès té este nom], una proteïna que produix tant a l'ésser humà com als peixos i pollastres, amb els quals han treballat els científics.

El fàrmac és un sedant que es va vendre entre 1957 i 1961 per a alleujar les nàusees de les embarassades. Era efectiu per a eixa aplicació, però prompte van quedar palesos els seus terribles efectes secundaris. El medicament va causar deformacions en braços i cames a 20 000 nadons en 46 països. Uns 3 000 eren espanyols, segons l'Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya. Ara, el fàrmac viu una segona joventut, ja que, segons la OMS, és efectiu per a tractar la lepra i un càncer sanguini, el mieloma múltiple.

El treball, dirigit pels científics japonesos (Dr Handa de l'Institut de Tecnologia de Tòquio), ha determinat que les criatures de peix zebra i els pollastres injectats amb talidomida naixien sense extremitats degut al fet que el fàrmac danya la proteïna cereblon, essencial per al desenvolupament d'aletes i ales. Quan els investigadors van injectar als embrions una forma de cereblon insensible a la talidomida, els efectes del fàrmac van quedar anul·lats i les criatures es van desenvolupar sense deformacions.

Encara que encara cal confirmar que este mecanisme també es produix en humans, els investigadors creuen que la troballa podria aportar formes més segures del fàrmac i ja han demanat una patent en el seu país.
* Estudiante de Farmacia y colaborador del espacio de La Luna Sale a Tiempo, No Problem.

"La veu del nord": columna d'opinió i seguiment informatiu. Juvenil, fresca i objectiva des d'un punt de vista septentrional de la vida.

Correo eléctrónico: miguel@varomi.tk

200100316

No hay comentarios: