miércoles, 23 de abril de 2008

El genocidi franquista a València. Les fosses silenciades del cementiri


PRESENTACIÓ DEL LIBRE I DEL DOCUMENTAL:

“El genocidi franquista a València. Les fosses silenciades del cementiri”


HI INTERVINDRAN:

- Mercè Teodoro Peris, advocada del Fòrum per la Memòria del País Valencià
- Núria Cadenes, escriptora, periodista i autora del pròleg
- Empar Salvador, coordinadora del projecte i presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià.

LLOC:

- Centre OCTUBRE
C/. Sant Ferran, 12
46001 VALÈNCIA

DIA: dimecres, 11 de juny a les 19,30 hores

TEXT CONTRAPORTADA

Aquest llibre és un document històric de gran vàlua que demostra el genocidi silenciat fins avui de milers de persones de la zona republicana durant el període comprès entre la caiguda de València, l'any 1939 (el final de la guerra civil), i l'any 1945.

Durant l'any 2005, el Fòrum per la Memòria del País Valencià va descobrir les fosses del Cementiri de València i els llibres de Registre d'Enterraments que en confirmen la seva existència. Amb la publicació dels noms de més de 25.000 persones i dades com la seva edat i causa de mort, amb una transcripció fidedigna de l'original, es contribueix al coneixement de l'existència d'aquesta població desapareguda i a la seva imprescindible reparació històrica.

L'abril de 1939 la ciutat de València va ser ocupada. L'exèrcit franquista va detenir i empresonar milers de persones, tantes que van haver de fer servir com a presons el convent de Santa Clara, el monestir de San Miguel de los Reyes, el monestir de Santa María del Puig, edificis públics, i fins i tot la plaça de toros. Després dels primers afusellaments caòtics, alguns enmig del carrer, van començar a afusellar la gent que era a les presons. A més, molts d'aquells que no van ser ajusticiats van morir per les terribles condicions del seu confinament i per les malalties relacionades amb la misèria i les pèssimes condicions de vida. Però tal va ser l'ambient de terror que es va crear, pànic a l'execució o a la presó i les seves tortures, que varen passar més de 60 anys fins que algú va tenir el valor d'investigar la matança sistemàtica que s'havia dut a terme des de l'any 1939 fins als anys cinquanta a València.

No se sap, ni probablement no arribi mai a saber-se, la magnitud de la repressió a aquesta ciutat, i a tot l'Estat. Espanya sencera es va omplir de fosses comunes, moltes encara sense localitzar.

Aquest llibre és tan sols una de les moltes i llargues investigacions que poden fer-se i que s'han de fer.

Desenterrant aquesta macabra història oblidada i donant a conèixer el passat, desit-gem contribuir perquè no torni a succeir en el futur.

PROJECTE SUBVENCIONAT PEL MINISTERI DE LA PRESIDÈNCIA DEL GOVERN.ORGANITZA: Acció Cultural del País Valencià.

Enviado por: Fòrum per la Memòria del País Valencià

Web: http://www.forumperlamemoria.org/ http://www.acpv.cat/

20080607

No hay comentarios: